Sveriges första odling av stör i Enstaberga

Fiskodling EnstabergaFöretaget Norrstyle Sweden planerar att starta fiskodling i en industrilokal Enstaberga. Sibiriska störar, sterlet och en blandning av dem ska enligt planerna födas upp i tio bassänger för att sedan bli matfisk.
Textstorlek:

För första gången i Sverige ska stör börja odlas som matfisk. Enligt planerna ska fiskarna födas upp i en före detta industrilokal i Enstaberga utanför Nyköping.
– Eftersom det är en ny art har det tagit tid med all byråkrati, men nu har entreprenörerna fått klartecken, säger Jimmy Blom, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.

Kaviar är kanske den första tanken eftersom det handlar om stör, men fisken i Enstaberga ska till att börja med användas som matfisk.

– I Ryssland är det en populär, numera ganska exklusiv, matfisk som säljs i filéer. Hur den kommer att tas emot i Sverige vet jag inte, det ska bli spännande att se, säger Jimmy Blom.

– Den kallas för kungsfisk i Ryssland eftersom den var populär hos den ryska tsaren, berättar Elenea Gazeeva som tillsammans med maken planerar fiskodlingen i företaget Norrstyle Sweden AB.

Om de får klart med EU-stöd för verksamheten börjar lokalerna byggas om i höst. Till våren ska de förs­ta fiskarna släppas i bassängerna – tre olika sorters störfiskar som importeras från Polen och Lettland.

– De har valt storleksmässigt mindre och smidigare sorter än den euro­peiska stören som kan väga upp till 400 kilo, berättar Jimmy Blom.

– Som matfisk är den bäst i storlek mellan två och åtta kilo, men vill man ha svart kaviar måste fisken bli större, förklarar Elena Gazeeva.

Sammanlagt tio bassänger ska ge 20 ton fisk om året när verksamheten är igång. Bassängerna och reningssystemet är avsett för max åtta ton fisk åt gången.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera