Direkt från gymnasiet till egen restaurang

Jonathan KascheWarbro kvarn är en plats fylld med historia, och snart kan Jonathan Kasche räkna in sig i den. Till helgen öppnar han restaurang, café och butik i den gamla kvarnen. Foto: Eva-Lotta Eriksson
Textstorlek:

För en vecka sedan tog 19-årige Jonathan Kasche studenten från hotell och restauranglinjen i Eskilstuna, men det innebär inte något långt ledigt sommarlov. I helgen öppnar han restaurang, café och butik i Warbro Kvarn utanför Flen.

– Jag vill förmedla min matvision, att vi bör äta mer ekologiskt. Närproducerat är en bra start, då har vi bättre koll på vart maten kommer ifrån, säger Jonathan.

I första hand tänker han på miljön, maten står för en stor del av miljöpåverkan, men också på vår hälsa. Vi mår inte bra av att äta helfabrikat fyllda med tillsatser, anser han.

Ekologiskt, närproducerat och kvalitet är ledorden för Jonathan. Han har redan hittat lokala leverantörer av lamm, kalv och grönsaker.

– Jag jobbar för att alla som kommer hit ska kunna äta något, kanske inte allt men det ska alltid finnas någonting. Till exempel använder vi inte nötter i köket på grund av nötallergikerna.

Trots att han bara är 19 år gammal är företagandet inget nytt för honom. För två år sedan startade han företaget Home chef där han åker och lagar mat hemma hos folk.

– Jag funderade på att starta det som ett skolprojekt, men tänkte att det vara lika bra att göra det ordentligt från början.

På en marknad förra sommaren stötte han på en mängd lokala matproducenter med rena och enkla varor, utan en massa onödiga tillsatser. Bra produkter som han inte kände till.

– Inte ens jag som arbetar med mat hade inte hört talas om dem.

Det ville han ändra på och i höstas övertog han en webbutik som sålde just denna typ av varor. Det var genom den han kom i kontakt med Warbro kvarn.

– De hade haft butik här förra sommaren och jag ville också ha det i år, förklarar Jonathan.

Men ägarna letade efter någon som även kunde driva caféet och restaurangen. Jonathan var inte sen att hoppa på.

– Det är kul att få hålla på med matlagning också, det är det jag främst tycker om.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera