Säkert bågskytte i full galopp

Risto PalonevaRisto Paloneva på Ulvstorps egen turridningshäst Selma. Ekipaget placerade sig på sjätteplats i SM-klassen. Lägg märke till pilen! Foto: Christina Burbeck
Textstorlek:

I högt tempo galopperar ryttarna förbi måltavlan och lyckas imponerande ofta sätta pilen mitt i prick. Det är då speakern ropar: Mitt i tigern! Under jakt, som är ursprunget till tävlingsformen beridet bågskytte, skulle tigern fallit ner död. Nu betyder fullträffen fem poäng.

Annons:

Svenska Mästerskapet i beridet bågskytte avgjordes under helgen på Ulvstorp i Björkvik och i publiken fanns en och annan som aldrig tidigare sett sporten utövas, så pass ny är den i Sverige. Och de var  imponerade. För om det verkar  alldeles tillräckligt svårt att ridande träffa en måltavla fanns också discipliner med fler tavlor längs banan ute på vallen. Då ska ryttaren efter första skottet hinna ta fram nästa pil, spänna bågen och genast vara klar för nytt skott. Hela tiden i full galopp. Det  krävs balans, koncentration och inte minst en häst som är med på noterna och tycker det är kul. Både speakern och publiken jublade varje gång det blev tavelträff. Självaste Robin Hood borde ha varit nöjd.

Under lördagen reds ungerska disciplinen och på söndagen den koreanska. Bäst i de sammanlagda tävlingarna och därmed SM-vinnare blev Anders Jönsson som red en islandshäst. Ett trettiotal ryttare var anmälda och dessutom tävlades i en liten men intensiv Finnkamp.

Jimmie Bergkvist från riksföreningen Sveriges Beridna Bågskyttar har själv varit SM-vinnare men nu var han var på plats på Ulvstorp för att informera om den tuffa sporten som är på väg att snabbt växa sig mycket större.

–  Bågskyttekulturen är oerhört gammal och har utvecklats under jakt och i krig. Mongoler, samurajer, hunner, indianer… alla har de använt hästen och pilbågen, förklarade Jimmie. Intresset för den moderna sporten vaknade i Ungern, flera länder hakade  på och nu är det spritt över hela världen.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: