Professorn som törs leka med naturen

Bengt-Erik Bengtsson med gäddkonstEn och halv meter gädda av drivved med tänder av rosentaggar. Foto: Christina Burbeck
Textstorlek:

Nu är vår professor Bengt-Eriks Bengtsson på gång igen och ska ha utställning i Orangeriet på Nynäs med vernissage på midsommardagen. Vi kan kalla honom ”vår” eftersom han är krönikör i Sörmlandsbygden och känd av våra läsarna.

Annons:

Bengt- Erik är professor i tillämpad miljövetenskap och numera pensionär. Hans krönikor handlar ofta på ett eller annat sätt om naturen. Han har haft expertuppdrag utomlands så han känner den väl både på annat håll i världen och här hemma. Intresset för fåglar och insekter hinner han numera ägna sig åt på heltid och tillsammans med lika naturintresserade hustrun Annelie ger han sig ut tidiga morgnar på safari kring Trosa.

Konst är ett stort intresse och Bengt-Erik kombinerar konst och natur på ett alldeles unikt sätt. Han tolkar stora djur och små insekter som ingen annan och hans utställningar är kort sagt ”vansinnigt roliga”.  Visst kan han avbilda helt forskningsexakt, men tack och lov använder han inte alltid den förmågan utan tar till fantasin.

– Det jag gör är helt enkelt att komplettera det som redan finns i naturen, har han förklarat.

Den som sett någon av hans tidigare utställningar vet hur han kan  hitta personligheten i en krökt gren och pimpar den med färg och fjädrar till en tidigare aldrig skådad fågel.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: