Sören öppnar eget muséum efter ett livslångt samlande

Sören Berglinds museumSören Berglind har realiserat en gammal dröm. I mitten av maj slår han upp portarna till sitt Traktor och nostalgimuseum vid Värmbols industriområde i Katrineholms utkant. Bilder till höger: Handdriven tvättmaskin samt bandspelare. Foto: conny toverland
Textstorlek:

Om man nu gillar att samla på sig gamla grejor vad är då mer naturligt än att öppna ett eget muséum. Den 17 maj slår Sören Berglind upp portarna till sitt Traktor och nostalgimuséum vid Värmbols bruk strax utanför Katrineholm. En utställning som visar allt från lantbruksföremål till vardagsgrejor från tiden runt 1920 till 50-talet.

Annons:

– Det här är en gammal dröm som går i uppfyllelse. Den har jag haft sedan i tjugoårsåldern.

Född i Dalarna via en sväng i Uppland kom Sören i unga år till Ättersta i Österåker där pappan köpte en bondgård. Vad var då mer naturligt än att han kom i kontakt med jordbrukets mekaniska utveckling i allmänhet och traktorer i synnerhet. Den första traktorn, en Allis Chalmers, skaffade han också i unga år.

– Nu blev jag aldrig bonde utan började istället köra buss hos Tage och Åke Johansson vid Julitatrafiken redan när jag var 21 men intresset för lantbruk och samlande försvann ju inte med det.

Idag driver han Stentorp Service AB med nio anställda, inkluderande en åkerirörelse, vid gamla mejeriet i Katrineholm och det var den vägen Björn Johansson på Katrineholms Industrihus AB fick kontakt med honom.

– Han tyckte jag behövde den här lokalen för mina grejor och på den vägen är det.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: