Tema: Villa & Trädgård

Manna för trasiga själar

Trädgård för själenStora bilden: Trädgårdsmästare Klaes Rosenberg har planerat trädgården som ett litet intimt rum. Han och Marcél Keuls använder växthuset till trädgårdsväxterna på Nynäs. Lilla bilden längst ner: Christina Sjölander och Anna Hejdenberg jobbar på Nynäs rehabiliteringsträdgård fyra dagar i veckan. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

För den som tagit full fart och sprungit rakt in i väggen, sönderstressad och deprimerad efter att effektivt undvikit att lyssna på kroppens varningssignaler, är Nynäs rehabiliteringsträdgård ett alternativ i landstingets behandling. Här ska patienterna ta det lugnt, lära sig nytt förhållningssätt och ta hand sig själva.

Annons:

– Hit kommer många som varit högeffektiva, jobbat hårt, tagit hand om familj, engagerat sig socialt och tagit ansvar för många andra människor, säger Christina Sjölander, arbets- och trädgårdsterapeut.

– De flesta är kompetenta och har jobbat häcken av sig, presterat mycket. För dem är det en prövning att inte göra och planera hela tiden, att inte så 140 krukor med solrosfrön utan öva på att bara ta några och att ta paus, säger Anna Hejdenberg, sjukgymnast och vidareutbildad inom psykoterapi.

Fyra dagar i veckan kommer patienter som remitterats till trädgårdsterapi. En del behöver tre dagar i veckan, för andra räcker det med en.  Det är åtta per dag och de kommer dit tre månader i första hand oftast blir det längre.

– Vi samlas klockan tio i växthuset, går igenom vad som ska ske under dagen. Det finns en struktur men inga krav, säger Christina.

Så här års känns det logiskt att vara i en trädgård. Solen skiner, mullbärsträdet i växthuset har små svarta bär och växterna vaknar till liv men den här terapin pågår året om. I växthuset finns en kamin och golvvärme. Trädgården inramas av andra hus de använder till att äta, måla, snickra, hugga ved och vila.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: