»Jag vill göra musik«

En koncentrerad dirigent. Foto: Karina Frölund
: Musik och teater

Backatrion med Peter Richloow vid pianot fick ett specialskrivet verk som 18-årige Nils Henriksson komponerat åt dem.

– Det är spännande, intressant och ganska svårt. Det händer mycket på samma gång, säger Backa Mikael Eriksson som spelar altfiol i Backatrion.

Vi träffas när de repar inför konserten. Nils dirigerar.

– Ska jag spela saktare ändå, säger någon.

– Ska och ska, du KAN göra det, säger Nils.

Backatrion spelar annars Dag Lundins verk, en annan strängnäskompositör som skrivit konstmusik sedan 40-talet. På konserten framfördes verk av båda två.

– Det känns bra att spela musik från olika generationer i samma konsert, säger Eskil Henriksson på kontrabas.

Det tog ett halvår ungefär för Nils Henriksson att skriva det här stycket.

– Egentligen tar det inte särskilt lång tid att skriva ner noterna, det som tar tid är att kläcka idéerna och hitta uttrycket.

Han går sista året på Södra Latins musikutbildning i Stockholm med jazzpiano som huvudinstrument.

– Jag kunde ha valt komposition men jag tyckte det skulle vara roligt att lära mig en helt ny genre.

Nu spelar han och skriver jazz till kvintetten Kwådd. I höstas vann han pris som bästa jazzkompositör. Priset delades ut av SKAP:s (Svenska Kompositörer Av Populärmusiks) hedersmedlem Bengt-Arne Wallin på Fasching i Stockholm. Jazzkvintetten Kwådd deltog i finalen i Svensk Jazz och Nils Henriksson var en av de”Unga jazzkometer” som prisades.

Tidigare har han skrivit både rock och visa, men egentligen är det klassisk musik han vill komponera.

– Konstmusik är det jag gillar bäst. Den är individualistisk på ett sätt som tilltalar mig. Populärmusik har ett uppsåt som inte har med musik att göra, en slags flockmusik som man också uttrycker sin personlighet med.

– Det tog lång tid för mig att fatta att många använder musik som ett attribut och ett sätt att markera sin ståndpunkt. Det är inte jag intresserad av. Jag vill göra musik utan att tänka på vad publiken vill ha eller gillar.

Olika delar av världen har olika musikaliska uttryck. Nils har fallit för fransk musik, menar han.

– Jag vet inte riktigt varför. De är impressionistiska, har inte så mänsklig expressivitet. Skriver inte glad, ledsen eller svart musik utan mer konstnärlig, det gillar jag.

 

Gå till Teckna prenumeration