Skånsk operettfars i Högsjötappning

Mimmi från MöllevångenHögsjö kultur och teaterförening satsar på operettfars från 30-talet, "Mimmi från Möllevången". Foto: Dick Andersson
Textstorlek:

Strul, komplikationer och dråpliga situationer på scen när kamrer Finkels plan inte riktigt faller ut som det var tänkt. Högsjös egen teaterensemble satsar på farsoperett från 30-talet.

Annons:

”Mimmi från Möllevången” av Alex Engel och Julius Horst med musik av Ralph Benatzky spelades på Oscarsteatern i Stockholm i början av 30-talet med Thor Modéen i en av rollerna.

Nils Poppe bearbetade pjäsen och gav den titeln Mimmi från Möllevången när han satte upp den på Fredriksdalsteatern i Helsingborg 1980.

Kamrer Pelle Finkel (Bengt Andersson) vill bli bankdirektör för den nya filialen och skyr naturligtvis inga medel för att få sin vilja fram. Han anlitar operettprimadonnan Mimmi (Carola Andersson)för att spela hans fru och förföra bankdirektör Pankh (Micke Andersson) för att han ska bli välvilligt inställd till Pelle. Naturligtvis går inte saker och ting som kamrer Finkel tänkt sig och dråpliga situationer uppstår.

Dramat utspelar sig på 30-talet. Teaterföreningens egen skräddare, Karin Andersson, har sytt en del av den tidstypisk kostymeringen. Sången har drillats av Birgitta von Matérn vid pianot.

Pjäsen är egentligen skriven i tre akter men det passar inte för Högsjö teatern så regissör Sune Andersson och assistent Ingegerd Andersson fick tänka bra länge innan de kom på hur problemet skulle lösas.

– Vi använder oss av ett ”changemang”,  alltså vi ändrar dekoren för öppen ridå mellan andra och tredje akten. Det går på några sekunder, berättar Ingegerd Andersson.

En himmelsäng ut och en bokhylla in och vips en annan lägenhet. Även om det hela utspelar sig i Malmös stadsdelar vid Möllevångstorget hörs ingen skånska.

– Vi försöker inte ens. Jag tror inte publiken skulle förstått vad vi sa, fortsätter hon.

Några föreställningar visade i november. Kommande två helger är det dags igen för Mimmi från Möllevången med start redan ikväll (torsdag) i Högsjö Folkets Hus.

 

Gå till Teckna prenumeration

Annons: