»Ju hetare desto mer krävande att odla«

Torkad chilie av alla möjliga sorter från förra säsongens odling. Foto: Lena Wistrand
Oscar von Schinkel är en passionerad chilieodlare med smak för hetta. Foto: Lena Wistrand
Hot lemon heter den här långsmala, klargula sorten. Passar särskilt bra till fisk. Foto: Lena Wistrand
: Mat

Det började med några smultronfrön, inköpta på impuls för åtta år sedan. Sedan dess har odlandet blivit en passion för Oscar von Schinkel och nu är det chilie i alla dess former som gäller. Ju hetare desto bättre!

Det som från början var ett litet försök att odla någonting spännande har blivit en passion och en inkomstkälla för Oscar von Schinkel. Numera driver han företaget Tummelsta Chili Shop där han säljer frön till chilientusiaster över hela landet.

– Första året hade jag 18 olika sorter. I år räknar jag med att så 170 olika varianter. Eftersom jag har två-tre plantor av varje sort så blir det rätt fullt i växthuset, säger Oscar och ler.

Att chiliodling är en hel vetenskap framgår tydligt när Oscar börjar berätta. Sorterna är många och nya varianter förädlas fram hela tiden.

– Ändå är det en ganska ung kunskap i vår del av världen. Chili har naturligtvis odlats väldigt länge. Men det är först i modern tid som man har kunnat kommunicera sina kunskaper och sprida frön över jorden.

Chilin är självpollinerande. Det innebär att man inte behöver ha mer än en planta för att få frukter. Men det innebär också att man måste isolera blommorna om man ska vara säker på att få sortäkta frukter. Eftersom Oscars odling går ut på att sälja frön så måste sortäktheten garanteras.

– Jag har tillverkat små nätpåsar som jag knyter runt blommorna. Då pollinerar blomman sig själv och frukten blir sortäkta. Det är lite pyssel att hålla på med.

Styrkan i chilifrukten kommer från ämnet capsaicin. Capsaicin är ett oljeliknande, färglöst och doftlöst ämne, som finns hos alla växtarter i släktet capsicum.

Växten har troligen utvecklat ämnen som ett skydd mot växtätande djur samt angrepp från svampar och mikroorganismer. Koncentrationen av capsaicin, som är ungefär samma sak som upplevd hetta, mäts i enheten scoville.

– En vanlig paprika ligger mellan noll och hundra scoville. Jalapeno ligger mellan 2000 och 5 000 och den allra hetaste på ungefär 1,4 miljoner scoville. Det säger en del om skillnaden i styrka mellan olika sorter.

Den sort som i dagsläget är allra hetast i ordets rätta bemärkelse heter Trinidad Scorpion Butch T, en röd knubbig chilisort med den typiska lilla krok som alla scorpionsorter har.

– Den är så vansinnigt stark att det inte är många som klarar att äta den. Ska man  hantera den bör man ha handskar och skyddsglasögon på sig.

Tvärtemot vad många tror finns det ingen styrka i själva fröna. Capsaicinet finns framför allt i mellanväggarna och i fröfästet.

– Oljan i mellanväggarna fastnar även på fröna och därför kan man uppleva dem som starka. Men de innehåller inget eget capsaicin.

Att försöka skölja bort capsaicin med vatten är helt meningslöst eftersom ämnet bara är fettlösligt. Vatten sprider bara oljan och förvärrar den brännande känslan. Det är inte för intet som capsaicin är det dominerande ämnet i polisen pepparspray.

– Vill man dämpa styrkan ska man istället använda något fett. Mjölk fungerar bra. Kokos, jordnötter och bröd går också. Men vatten gör det bara värre.

Som en sann chilivän använder Oscar själv kryddan i maten två-tre gånger i veckan när det är säsong. Han har också börjat experimentera med att själv torka frukterna och mala dem till pulver.

– Om man äter mycket chili som vänjer man sig vid hettan och tål mer. Man lär sig också att upptäcka de olika smaknyanserna. Chilin är en oerhört smakrik frukt. Jag odlar till exempel en sort som heter hot lemon, som är jättegod till fisk. Den har en tydlig citronsmak.

Säsongen för chiliodling är än så länge bara i sin linda. Kallväxthuset på Tummelsta är tomt och frostigt. Men i bottenplanet på det stora gamla huset spirar de första centimeterstora skotten i det violetta odlingsljus som behövs för att driva upp de solkrävande chiliplantorna.

– Många chilisorter är väldigt lättodlade. Men ju hetare sorter desto mer krävande är de. De heta sorterna behöver också mer tid och fler soltimmar för att verkliga utveckla sin smak, så dem sår jag redan i början på januari. Så småningom kommer det att bli fullt av plantor här nere.

Chiliodlare – precis som pelargonodlare och andra sortfantaster – tenderar att tävla med varandra. Ju ovanligare sorter du lyckas få fram desto högre anseende får du som odlare. Oscar erkänner villigt att det naturligtvis är extra roligt att lyckas med de svårodlade och krävande sorterna.
I källaren på Tummelsta finns inte bara chili utan också flera stora akvarier som visar sig innehålla rariteter de också.

I det ena simmar två flera decimeter stora fiskar av sorten snakehead, riktiga monsterfiskar som simmar upp i risodlingarna i Thailand och biter fingrarna av risodlarna. I det andra trivs en darrål, som förmår att frigöra 400 volt vid behov.

– Fiskarna är egentligen inte mina, det är brorsan som har lämnat dem kvar.

Är det ett släktdrag att ha udda hobbies?

– Ha, ha, ja, det verkar så!

Gå till Teckna prenumeration