Virkar för hjärtsjuka barn

HjärtekatterNågra av hjärtekatterna som gruppen virkat. Foto: Elisabeth Anderson
Textstorlek:

Tolv kvinnor samlas varje torsdag och stickar för livet. det blir Hjärtekatter i olika former som sedan skänks till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och Skånes universitetssjukhus i Lund. Där är hjärtopererade barn lyckliga mottagare och när de skrivs ut tar de med sig katten hem.

Annons:

Katrin Palmer, diakon i Ärla-Stenkvista utanför Eskilstuna, vikarierade för församlingsassistenten i öppna förskolan. Då en kvinna frågade om Katrin kunde virka och om hon ville lära ut detta. Svaret blev Ja på båda frågorna på så vis bildades Stick- och hantverksgruppen i Ärla.

Det var i mars och nu samlas tolv kvinnor varje torsdag i gamla allaktivitetshuset mitt emot stationen i Ärla och det är inte bara virkning de håller på med. Kvinnorna var nybörjare i handarbetets konst och fick börja virka fram och tillbaka på en grytlapp. Nu gör de hjärtkatter på löpande band.

Katterna har ett hjärta, synligt och med stygn tvärsöver. Precis som barnet ska katten ha opererat sitt.

– Alla katter ser olika ut fast vi använder samma mönster, berättar Linda Lundholm, som också virkat ett helt Luciatåg och flera bakverk.

Just denna torsdag håller hon på att sy en Waldorfdocka som ska skänkas till församlingens lotteri. Materialet räcker till två dockor så kvinnorna får alltid en egen att ge bort till barnbarn till exempel.

– Vi anordnar ingen egen försäljning av våra alster utan vi skänker det vi tillverkar, berättar diakon Katrin Palmer.

Denna torsdagskväll är sex kvinnor samlade i aktivitetshuset. Skickligheten ökar hela tiden, men flera av kvinnorna har sysslat med hantverk i olika former tidigare.

Merja Niemelä har till exempel broderat mycket i sitt liv och Waiwi Ehlin jobbar i skinn från sina egna får.

– Vi lär oss massor här, säger Linda Lundholm. Och vi lär av varandra. Det är roligt att träffas och vi får många idéer.

Katrin Palmer vill betona att kvinnorna alltid har varit bärare av hantverkstraditioner och att det är viktigt att de gamla kunskaperna får leva vidare.

– Det finns många äldre som kan föra de gamla traditionerna vidare till yngre generationer, säger hon. Det är också viktigt att unga vill hålla det gamla levande.

I början var gruppen beroende av att Katrin Palmer fanns på plats och ville undervisa. Nu lär kvinnorna av varandra och de turas om att ha ansvaret för lokalen. På så sätt kunde virk- och hantverksgruppen hålla i gång hela sommaren.

Det är mötesplatsen som är det viktiga för gruppen och man delar många skratt. Efter jul ska Katrin Palmer hålla öppet i aktivitetshuset en förmiddag i månaden för att bara finnas till för den som behöver komma och prata.

– Vad som blir av detta vet jag inte, säger hon. Det får visa sig.

 

Gå till Teckna prenumeration

Annons: