Kafferepet som kräver extra många kaksorter

Elisabeth Mattsson och Eva Dahlberg bakar mandelsmusslor till kafferepet. Foto: Christina Burbeck
Textstorlek:

Ve den som räknar kalorier på söndag när det är dags för årets kafferep. Sju sorters kakor? Nej, men kanske 27! Eller fler! Första gången var det 29 sorter.

Annons:

Nu är det fjärde årets kakorgie i Tystberga hembygdsstuga och dagen har blivit tradition. Damerna i  hembygdsförening bakar intensivt inför kommande söndag. De är fler som delar på uppgiften, många sorters småkakor ligger redan i burkar, men tårtor och bakelser görs först i sista minuten.  Det gäller att planera väl.

Hemma hos Eva Dahlberg står rånjärnet på spisen och Elisabeth Mattsson klämmer ut kaksmet i formar till mandelmusslor. Rånjärnet har varit Evas pappas och hon gör rullar av de platta rånen när de fortfarande är varma.  Hon påstår att det är enkelt, men så har hon också tränat många gånger. Däremot är smeten enkel med smält smör, strösocker, vetemjöl och vatten. Hemligheten är att låta den svälla lagom länge.

Eva berättar om en dam som en gång för länge sedan lånade järnet av pappa och lämnade tillbaka det med ett eftertryckligt ”aldrig mer”.

På kylskåpet hänger en lista över de bakverk Eva redan har färdiga. Pepparkakor, garbokakor, knäckflarn, biskvier, nöt-havrekakor, anisbröd, rån, russinkakor, radiokaka…

Om rullrån är svåra att göra så är radiokaka desto enklare. Barnbarnet femåriga Astrid har varit med och gjort en egen, berättar Eva.

–  Det är en kaka som många blir nostalgiska över och känner igen från sin egen barndom.

Det kommer att finnas många, många fler sorter uppdukade i hembygdsstugan. Regeln under kafferepet är att äta får man göra för samma peng så mycket man bara orkar,  men inte ta med hem som någon gäst en gång hoppfullt undrade.

Eva har bagare i släkten generationer tillbaka. Farfarsfar, farfar och pappa var yrkesbagare.

– Jag tycker mycket om att baka men det fanns liksom inte så ofta anledning, säger hon.

Då fick hon idén till det det jättestora kaffekalaset. En annan styrelsemedlem i hembygdsföreningen, Christina Hallströmer, var lika sugen på kakbak och så satte de igång. Det blev succé och den mysiga uppdukningen med finporslinet på söndagsdukarna i hembygdsstugan drog fullt hus. En bokstavlligen ”god” tradition var född. Nu är de fler som hjälps åt och troligen ännu fler gäster än tidigare år som kommer och doppar på söndag. Ryktet har gått. Så många sorters kakor får man annars sällan tillfälle att prova.

–  Kakor till kaffetåren är inte lika självklart längre när allt ska vara så nyttigt, säger Eva.

– Men en gång om året gör de ingen skada.

Hon har fått frågan om det inte lika gärna kunde vara kakdag varje söndag. Men då får man nog baka själv.

 

Kakrecepten hittar du i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: