Servis för Bacchus

Tallrikar och glas från BaccanalservisTallrikar och glas från Baccanalservis. Foto: Karina Frölund
Textstorlek:

Som en hyllning till ruset och vinets gud Bacchus är en unik festservis uppdukad i prins Eugens matsal på Waldemarsudde i Stockholm. Färgkombinationerna vitt, blått och guld är det gemensamma draget i Bacchanalservisen, 16 kuvert gjorda av 16 konsthantverkare.

Annons:

Servisen tillverkades av glas- och keramikkonstnärer 1995 då Blås & Knåda firade 20-årsjubileum. Åtta glaskonstnärer och åtta keramiker blåste och knådade två uppsättningar glas respektive tallrikar till jubileet. Galleristen Carl-Axel Valén blev så förtjust att han köpte hela rasket.

Hans stiftelse, som delar ut stipendier för att stödja utbildning av konstnärer och konsthantverkare, har sitt säte i Eskilstuna. Stiftelsen visar upp servisen innan den eventuellt säljs.

– Vi trodde att den skulle komma till sin rätt i en rejäl matsal och det gör den verkligen. Rummet och servisen ser inbjudande ut, säger Jarl Hellichius från Torshälla, ordförande i stiftelsen.

Det långa matsalsbordet är dukat med vinglas i många former och färger och tallrikar med mönster i olika blommor, ränder och ornament. Här finns överdådiga glas i guld, naturinspirerade i snäckform och breda coctailvarianter med krumelurer i glas. Kreativa keramiker har matchat färger och former men ingen tallrik är den andra lik.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Teckna prenumeration

Annons: