Skrev boken om att leva livet utanför vanligheten

Katja Nykänen, Fredrik Arkefeldt och Lina Smedbäck (på bänken) är glada över att ha fått chansen att berätta om sina liv med en funktionsvariant i boken ”Utanför vanligheten”. Med på bilden är också projektledaren Eva Nagy.Katja Nykänen, Fredrik Arkefeldt och Lina Smedbäck (på bänken) är glada över att ha fått chansen att berätta om sina liv med en funktionsvariant i boken ”Utanför vanligheten”. Med på bilden är också projektledaren Eva Nagy.
Textstorlek:

Att ha Aspergers syndrom eller ADHD är ingen funktionsnedsättning. Inget funktionshinder heller.
– Vi kallar det en funktionsvariant, säger Lina Smedbäck som tillsammans med nio andra medlemmar i föreningen Attention har gett ut en bok med namnet ”Utanför vanligheten”.

Idén att skriva en bok om hur det är att leva med en neuropsykiatrisk funktionsvariant som ADHD eller Aspergers syndrom föddes vid ett vanligt medlemsmöte i Attentions lokalavdelning KFV för nästan tre år sedan.

– Det var Robert Holmer som började prata om att vi borde skriva en bok. Jag tror inte att det var någon av oss som trodde att det skulle bli verklighet, det lät som en sådan där idé man kan kasta ur sig utan att egentligen mena det, säger Fredrik Arkefeldt.

Men den här gången blev det annorlunda. Idén slog rot och med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden kunde tre projektledare och en redaktör tillsättas. Nio medlemmar från Attentions lokalavdelning i Katrineholm-Flen-Vingåker och en medlem från Stockholm ville vara med. Några ville skriva själva, andra lät sig intervjuas av redaktören Anna Lytsy.

– Det var Anna som kom på ordet ”funktionsvariant”. Hon tyckte när hon hade pratat med oss att våra diagnoser inte är vare sig en nedsättning eller ett hinder. Det tycker inte vi heller, säger Katja Nykänen.

I boken berättar de om sina erfarenheter av att leva ett liv ”utanför vanligheten”. Titeln kläcktes av Lina och accepterades omedelbart av de övriga i gruppen.

– Den är precis rätt! Den satt som en smäck, helt enkelt, säger Fredrik och skrattar.

Berättelserna rymmer både negativa och positiva erfarenheter. De handlar om att känna sig annorlunda, om missförstånd och utanförskap men också om kreativitet och om att hitta rätt plats i livet.

– Det finns massor av kreativitet bland människor med Asperger och ADHD. Och det som upplevs som ett hinder i vissa lägen kan vara en tillgång i ett annat läge. Många av oss är lösningsorienterade och det är en jättebra egenskap som borde tas tillvara bättre i samhället, påpekar Katja.
­

– Samhällets inställning är ofta så snäv, om man inte passar precis in i mallen duger man inte. Just därför har det varit så roligt att jobba med det här projektet, att få vara med och sprida en annan syn på verkligheten, säger Eva Nagy, en av projektledarna.

Det finns många fördomar kring neuropsykiatriska funktionshinder, fördomar alla mött i livet.

– När man berättar att man har Asperger händer det att folk svarar: ”Jamen, det läste jag att den där mördaren har!”. Som om alla människor med Asperger är mördare, säger Lina och suckar.

”Utanför vanligheten” är så färsk att den i måndags inte hade levererats från tryckeriet och stämningen i gänget är en smula nervös. På lördag ska nämligen boken presenteras på Bokmässan i Göteborg.

– Det är tusentals som anmäler sig och vill hålla ett seminarium på bokmässan och det känns helt overkligt att de har valt ut oss, säger Katja.

– Vi är lite nervösa nu. Vi ska ha vårt seminarium på lördag, det kanske kommer massor av människor, fyller Lina i.

Boken har än så länge bara tryckts i 300 exemplar.

– Vi är säkra på att vi kommer att få lov att trycka upp flera, intresset är redan stort. Vi tror att många kan ha glädje och nytta av den: lärare och föräldrar och andra som jobbar med barn och ungdomar. Det är en personlig bok som man ändå kan känna igen sig i, säger Fredrik Arkenfeldt.

Förutom Fredrik, Lina och Katja medverkar också Robert Holmer, Mia Berglund, Zander Bergman, Robert Smedbäck, Helena Svensson, ”Emily” och ”Erik” i boken.

 

Gå till Teckna prenumeration